Het belang van UI/UX voor een wervelend webdesign

De tijden van puur functionele websites die enkel broodnodige informatie bevatten zijn voorbij. Welcome to: visueel aantrekkelijke websites en apps met bijzondere features en een overzichtelijke flow! Een belangrijke evolutie voor ondernemingen die niet alleen hun doelgroep en potentiële klanten willen aantrekken, maar hen ook een aangename gebruikerservaring willen bieden. Maar om webdesign te optimaliseren zijn er specialisten nodig, en wel op vlak van UI- en UX-design. Want wat is nu net het belang van UI/UX? Wij leren je er alles over.

Wat is het verschil tussen UI en UX?

First things first: wat betekent UI/UX nu juist? Een duidelijke definitie en omkadering van deze begrippen kan jou als onderneming immers sterk vooruithelpen, want zo weet je meteen of je op vlak van webdesign misschien op zoek bent naar ondersteuning van een UI-designer of eerder van een UX-designer.

Beide termen worden vaak aan elkaar gekoppeld of zelfs onderling door elkaar gebruikt, maar ze hebben wel degelijk verschillende doeleinden. UI is de afkorting van user interface, of gebruikersinterface. UX staat dan weer voor user experience, of gebruikerservaring. UI behandelt met andere woorden iedere interactie tussen gebruiker en computersystemen, software en toepassingen, terwijl UX-ontwerp zich meer richt op de gehele ervaring van de eindgebruiker met een merk, product of dienst. Daaronder behoren onder andere websites en apps.

UI: aantrekkelijk en overzichtelijk

De user interface of gebruikersinterface is een belangrijke component wanneer we kijken naar webdesign. Een interface is als het ware het bindmiddel tussen een computer en de gebruiker ervan, UI spitst zich dan toe op de vormgeving van deze interface. Met andere woorden: UI design zorgt voor aantrekkelijke tekstuele en/of grafische elementen op een website of in een app, die een logisch en duidelijk gebruik ervan ondersteunen. Die grafische elementen worden doorgaans aangepast aan de huisstijl van de onderneming, om zich duidelijk te onderscheiden en herkenbaar te maken op de markt.

Dit doet een UI-designer

Iemand die zich bezighoudt met UI-design gaat deze interface helemaal vormgeven. De looks verzorgen, als het ware. Om tot een kenmerkende huisstijl te komen, moet je rekening houden met onder andere het lettertype, kleurgebruik en verschillende beeldelementen, zoals foto’s of logo’s. Grafisch ontwerp, kortweg gezegd. De job van de UI-designer houdt eveneens in om dit alles op een logische wijze te ordenen, zodat de gebruiker zeker zijn weg vindt naar de gewenste informatie wanneer die door een website scrolt of een app gebruikt. Een flinke dosis creativiteit is hierbij uiteraard een pluspunt, zodat de gebruiker met plezier de interface verkent en de look and feel van de website matcht met het product of dienst van de onderneming in kwestie.

Enkele voorbeelden van vaak voorkomende visual design-elementen zijn onder andere headers, iconen en buttons, maar ook animaties, scrollbars, en veel meer.

UX: analyse en techniciteit

Kijken we naar de user experience, dan zien we een veel breder plaatje. UX-design richt zich namelijk op de totale gebruikerservaring van een websitebezoeker of appgebruiker. Dit is veel meer analysewerk en houdt zich helemaal niet bezig hoe een digitaal platform er visueel uitziet. Gebruikerservaring gaat dus veel meer in-depth: aan de hand van analyses volgen er aanpassingen en ontwikkelingen om de interactie tussen de gebruiker en wat een onderneming digitaal of online aanbiedt, te vergemakkelijken.

Het werk van een UX-designer

Die analyses rond gebruikerservaring worden uitgevoerd door de UX-designer. Google Analytics is een vaak gebruikte tool wanneer het gaat om website-analyse. Dit kadert zich voor veel bedrijven binnen de zogenaamde customer journey: de weg die een bezoeker of potentiële klant neemt, bijvoorbeeld van simpelweg scrollen tot eventuele aankoop. Een diepgaande analyse laat dan zien waar op de website of app deze bezoeker lang blijft hangen, of net wanneer die welke pagina snel verlaat.

Dit zorgt voor heel wat inzichten, waardoor de UX-designer eventuele technische mankementen kan aanpassen of een pagina gebruiksvriendelijker tracht te maken. Hierdoor houdt de UX-designer zich dus vooral bezig met het goede functioneren van een website en zal die met een heleboel technische bagage features toevoegen die de gehele gebruikerservaring optimaliseren.

Enkele voorbeelden van zulke features zijn bijvoorbeeld de mogelijkheid om een onderneming te contacteren, een forum opstellen waar men vragen kan stellen, een chatbot toevoegen aan je website of bezoekers de kans geven om een recensie achter te laten.

Het samenspel tussen UI/UX

Het zal je niet verbazen dat je UI en UX eigenlijk niet helemaal kunt los zien van elkaar, ondanks hun compleet andere webdesigninsteek. Maar als een UX-designer opmerkt dat een bepaalde pagina niet functioneert, visueel afleidend of onduidelijk is en soms zelfs bezoekers wegjaagt, dan zal die wijzigingen moeten uitvoeren die in veel gevallen een impact hebben op de user interface. Samen zorgen UI/UX voor een duidelijk, overzichtelijk en aantrekkelijk geheel.

Zo kan Sales At Size jou helpen

Ben jij een onderneming die op zoek is naar een specialist om een perfect functionerend website uit te bouwen of een bestaand webdesign te optimaliseren? Dan ben je bij Sales At Size aan het juiste adres! Zowel op vlak van UX- als UI-design kunnen wij ervoor zorgen dat je een goed werkende website creëert en onderhoudt, wat leidt tot een gunstige gebruikerservaring, en dus meer tevreden klanten!

Contacteer ons voor meer informatie en laten we samen kijken naar wat er allemaal mogelijk is.

Wil je meer weten?

Schrijf je dan in op onze nieuwsbrief of contacteer ons.

foto van start feat op pagina marketing consultant, ROI en UI/UX